Locatie

Aan de Westfriese Omringdijk, tussen Wervershoof en Enkhuizen, ligt Andijk. De plaatsnaam spreekt eigenlijk voor zich: ‘aan de dijk gelegen’. Die locatie aan het IJsselmeer maakt Andijk al jarenlang een populaire vakantiebestemming voor waterrecreanten.

Begrijpelijk, want jachthaven Andijk met plaats voor zo’n 500 schepen, is de ideale startplek voor vaar­tochten. Het ‘Andijker strandje’ is een fijne zwemplek met niet al te diep water, waardoor het natuurwater al snel in het jaar een aangename temperatuur heeft.

En het Vooroeverproject, met vele fiets- en wandelroutes, is vlakbij. De ideale plek voor luieren in de zon, kijken naar de vele zeilboten die voorbijglijden of rustig een hengel uitgooien. Hier beleeft u het IJsselmeer op z’n best.

Voordelig wonen

Mantelhof, fase 2, ligt in een natuurlijke omgeving met een vleugje vakantiegevoel. De ideale plek om tot rust te komen na een drukke werkdag. Nog een belangrijk voordeel is dat de villaprijzen in Andijk, zeker in vergelijking met de Randstad, zeer schappelijk zijn.

Winkelen

Handig is het overdekte winkelcentrum Beldershof, gelegen op loopafstand van nieuwbouwplan Mantelhof, fase 2. En voor wie toch liever met de auto komt? U kunt hier gratis parkeren. In Beldershof vindt u winkels als Dekamarkt, Primera en een aantal speciaal­zaken. Verderop in het dorp is de Lidl-supermarkt.

Eén van de belangrijkste bronnen van inkomsten is het toerisme, zoals de al genoemde water­sport­mogelijkheden. De komst van toeristen zorgt niet alleen voor extra inkomsten, maar ook voor uitbreiding van voorzieningen. Zo heeft Andijk verschillende musea: het Polder­museum en het Hoedenmuseum. Andijk herbergt ook een aantal speciale restaurants met eerlijke streekproducten op de menukaart. Vaak zelfs producten uit eigen tuin of ‘vergeten groenten’ van lokale telers.

Andijk kent een rijk verenigingsleven, een dorpshuis en er zijn gevarieerde sportmogelijkheden, zoals voetbal, tennis en korfbal.

Andijk heeft een aantal scholen. En in hun vrije tijd kunnen kinderen hier nog lekker buitenspelen: slootje springen, boomhutten bouwen en op ontdekkingstocht gaan.

Daarnaast zijn de Noordzeestranden relatief dichtbij.

Woon-, werk- & leefgebied

We hebben het al gehad over het ideale wonen in het Westfriese Andijk, vlakbij het IJsselmeer. Maar behalve woongebied is ook de bereikbaarheid een belangrijke factor voor de keuze van een woonregio.

West-Friesland ligt aan de rijksweg A7 op zo’n 30 kilometer van Amsterdam, op korte afstand van de vliegvelden van Amsterdam en Lelystad (50 km). Met de aanleg van de N23 Westfrisiaweg van Alkmaar naar Zwolle wordt ook de doorstroming van west naar oost verder geoptimaliseerd.

Niet alleen plan Mantelhof, fase 2, ligt op historische grond. Dat geldt voor heel Andijk. Omstreeks 1660 woonden er slechts een paar honderd mensen aan de dijk. Andijk heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig dorp met allerlei voorzieningen.